Aangezien reptielen koudbloedige wezens zijn, hebben ze een externe bron van warmte nodig om de lichaamstemperatuur te verhogen. Reptielen die vrij leven zullen dan ook regelmatig een fijn plekje opzoeken waar ze in de zon kunnen zitten. Daar halen ze dan hun warmte vandaan.  Een dier dat in een terrarium woont, heeft niet de mogelijkheid om in de zon te gaan zitten en zal daarom een andere warmtebron nodig hebben. Door middel van een warmtelamp kan er in een terrarium een externe warmtebron worden gecreëerd.

Verschillende soorten warmtelampen

Er zijn verschillende warmtelampen verkrijgbaar, onder andere de standaard warmtelamp, de infrarood lamp, de keramische lamp, de UVB lamp, de nachtlamp en de LED lampen.

Een standaard warmtelamp is voorzien van een filter dat helpt om de juiste kleuren licht in het terrarium te verkrijgen. De standaardlampen zijn in verschillende lichtsterktes te verkrijgen.

Een infrarood lamp hebben als lichtspectrum een rode kleur. Reptielen kunnen rood niet waarnemen maar voelen wel de warmte die de lamp afgeeft. Een keramische lamp, is van keramiek gemaakt en is van een erg goede kwaliteit. Hij is erg sterk waardoor hij bestand is tegen extreem hoge of lage temperaturen. Een dergelijke lamp geeft helemaal geen licht af maar straalt alleen warmte uit.

Om goed te kunnen functioneren heeft een reptiel UV licht nodig wat in een natuurlijk omgeving afkomstig is van de zon. Een reptiel heeft het UV licht nodig om vitamine D3 aan te kunnen maken dat bijdraagt aan de bot opbouw.

In een terrarium kan je door middel van een UVB lamp zorgen dat het reptiel bloot kan staan aan UV licht. Zorg ervoor dat je een lamp gebruikt die de juiste intensiteit afgeeft. Om de nachttemperatuur in een terrarium te regelen wordt er gebruik gemaakt van een nachtlamp. Deze geeft een bescheiden hoeveelheid warmte af. Voor de mens heeft een nachtlamp als voordeel dat je kan zien wat er zich ’s nachts in het terrarium afspeelt.

Tenslotte de LED lamp. De ontwikkeling van de LED lampen staat niet stil waardoor er steeds meer mogelijk is met een LED lamp. Een LED lamp is verkrijgbaar in steeds meer verschillende kleuren waardoor je het licht in het terrarium steeds beter kan afstemmen aan de behoefte van het dier.