Terrarium inrichten

Ga jij de stap nemen om een reptiel of amfibie aan te schaffen? Dan wil je die natuurlijk een mooi plekje geven in je huis. Reptielen en amfibieën leven in een terrarium: een glazen omgeving die helemaal is aangepast naar hun soort. Maar hoe pak je dat aan? Met deze handige tips kun jij je terrarium inrichten zodat jouw huisdier zich thuis voelt!

Natuurlijke leefomgeving

Wat je graag wilt is de natuurlijke omgeving van het dier zoveel mogelijk nabootsen. Zo voelt je nieuwe huisdier zich op zijn gemak. Daarnaast moet je nieuwe maatje zich veilig voelen. Je terrarium inrichten doe je aan de hand van de volgende stappen:

1. Informatie over terrarium inrichten

Voordat je spullen gaat inkopen is het slim om je goed in te lezen. Een terrarium inrichten is niet moeilijk maar vraagt wel de nodige aandacht. Wat je precies nodig hebt is helemaal afhankelijk van het soort reptiel of amfibie. Waar het ene dier een tropische omgeving nodig heeft, is het andere juist gewend aan een droog woestijnklimaat. Nogal een verschil!

2. De ruimte

Het terrarium plaats je het beste in een rustige ruimte die groot genoeg is. Hoe groot een terrarium (en daarmee de ruimte in huis) moet zijn, is afhankelijk van de soort. Kies daarnaast een plek in huis waar je goed zicht hebt op je dier. Verder is er een stopcontact nodig voor verlichting en warmte.

Terrarium van een luipaardgekko
Een luipaardgekko of baardagaam heeft graag een terrarium dat eruit ziet als een woestijn.

3. Verlichting

Waar moet je aan denken qua verlichting in het reptielenverblijf? Vaak is gewoon licht voldoende. Belangrijk is dat de dieren zich niet kunnen branden. Zorg ervoor dat je lampen gebruikt die niet heet worden of buiten bereik van de dieren zijn.

4. Verwarming

Voor veel soorten is verwarming erg belangrijk. De gewone temperatuur in je woon- of slaapkamer is niet altijd voldoende. Als de temperatuur te laag is zal het reptiel afwijken van zijn natuurlijke gedrag. Er is dan extra warmte nodig, bijvoorbeeld door een warmtelamp. Let er hierbij ook op dat het dier de lamp niet kan raken, maar richt de lamp naar beneden zodat hij zich daar kan warmen.

5. De bodem

Bij het terrarium inrichten kom je voor de keuze wat je op de vloer legt. Er zijn materialen als zand, steentjes, houtkrullen, mos, korrels en nog veel meer! Wat handig, hygiënisch en geschikt is voor jouw dier, is ook weer afhankelijk van jouw dier en je wensen. Zorg er in ieder geval voor dat het verblijf schoon blijft. Hoe makkelijk het schoon te maken is verschilt per materiaal.

6. Water

Hoeveel water nodig is, is ook soort-afhankelijk. Een stevig drinkbakje met vers water is een must. Zet dit in een rustig hoekje zodat het minder snel vies wordt. Tropische dieren zijn gewend aan een hoge luchtvochtigheid. Dit kun je nabootsen door ze regelmatig met lauw water te besproeien.

Sommige soorten verblijven graag af en toe in water. Zorg dan voor een poeltje of plasje met water van ongeveer 20 graden, dat makkelijk te verversen is.

7. Schuilplaats

Om zich veilig en op zijn gemak te voelen heeft een reptiel of amfibie één of meerdere schuilplaatsen nodig. Daarin kan hij zich altijd even verstoppen of rusten. Het dier moet makkelijk in en uit kunnen, dus zorg voor verschillende uitgangen. Voorbeelden van geschikte schuilplaatsen zijn stukken hout, boomschors en halve kokosnoten.

8. Decoratie

Hoe kun je verder het terrarium inrichten? Alleen een schuilplaats en water is natuurlijk wat kaal. Decoreren dus! Maak de ruimte zo natuurlijk mogelijk voor je reptiel met het liefst echte planten en stukjes natuur. Door middel van planten, stenen en stukken hout kunnen reptielen klimmen en zich verstoppen. Ook kun je planten gebruiken om apparatuur in het terrarium te camoufleren. Wel is het belangrijk om genoeg overzicht te kunnen houden. Er zijn verschillende soorten planten dus kijk wat past bij jouw huisdier.

Terrarium inrichten als tropisch regenwoud
Een terrarium speciaal ingericht als tropisch regenwoud.

Verder kun je het terrarium steeds mooier maken. Er zijn veel leuke dingetjes te bedenken en te kopen om je dier beschutting te geven, mooie luierplekjes te creëren en zijn natuurlijke omgeving na te bootsen. Hoe ga jij je terrarium inrichten? Jouw dier, jouw smaak. Succes en veel plezier!

Terrarium inrichten in 8 stappen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *