Bodemsubstraat

Als je het terrarium gaat inrichten, kom je er waarschijnlijk achter dat je kunt kiezen uit vele soorten bodemsubstraten. Dit is goed nieuws: je kunt je terrarium namelijk helemaal naar jouw wens aanpassen! Maar misschien duizelt het je ook wel een beetje door al die mogelijkheden. In dit artikel helpen we je een handje. Je leest waar de bodem aan moet voldoen, welke materialen er zijn en hoe je bepaalt welke bodemsoort geschikt is voor jouw dier.

Waar moeten bodemsubstraten aan voldoen?

Allereerst moet het materiaal in het terrarium geschikt zijn voor jouw soort reptiel of amfibie. Daarnaast is het natuurlijk fijn als het materiaal hygiënisch is (bijvoorbeeld goed vocht opneemt) en makkelijk te verschonen is. Ten slotte hebben veel reptieleneigenaren het doel om een natuurlijke uitstraling te creëren. Gelukkig is hier veel keuze in!

Soort omgeving

Er zijn vele soorten reptielen en amfibieën met hun eigen kenmerken en behoeften. Hier geldt: Google is je vriend! Zoek informatie over je huisdier en de natuurlijke leefomgeving. Dit is de eerste stap naar een terrarium waar je dier zich op en top voelt. Reptielen en amfibieën kunnen in hele verschillende klimaten gedijen, denk maar aan reptielen die (gedeeltelijk) in het water leven, in een vochtige omgeving of juist in de woestijn. Voor alle dieren zijn er geschikte bodemsubstraten verkrijgbaar. We noemen hier een paar veelvoorkomende klimaten en mogelijke bodems.

Tropisch

Een tropisch terrarium heeft een hoge luchtvochtigheid, veel planten en vaak een klein watergedeelte. Voor een tropisch terrarium kun je denken aan de volgende soorten bodemsubstraten:

 • Hydrokorrels: dit is een goede basis/ondergrond. Ze nemen goed vocht op.
 • Aarde of grond is een natuurlijke ondergrond. Gebruik wel het liefst aarde zonder meststoffen en vervang dit regelmatig.
 • Houtsnippers zijn ook vocht-opnemend en geschikt als basis.
 • Boomschors vind je vaak in snippers. Dit is een natuurlijk bodemsubstraat.
 • Gemalen kokos of snippers: dit is een natuurlijk substraat, een goede bodem voor planten en vermindert geurtjes.
 • Mos: mossen houden goed vocht vast en dragen bij aan de luchtvochtigheid. Daarnaast zorgen ze voor groen en een natuurlijke look. Mos kan gebruikt worden boven de basislaag maar moet wel regelmatig worden vervangen.
 • Gedroogde bladeren worden vaak als bovenste laag gebruikt.
 • (Kiezel)stenen: deze zijn geschikt voor aquaria of watergedeelten in terraria. Ook zijn ze te gebruiken als basislaag (voorkom daarbij wel doorslikken).

Woestijn

Waar een tropisch terrarium vooral vochtig is, is een woestijnterrarium droog en licht. Soorten bodemsubstraten waarmee je een woestijnomgeving kunt nabootsen zijn:

 • Zand: dit is de meestvoorkomende bodembedekker. Vooral van belang is de structuur; heb je dieren die graven, dan is het nuttig zand te gebruiken dat niet snel instort. Er is zand in verschillende kleuren zoals rood, geel of wit. Rood zand wordt vaak vochtig geleverd en kan je naar wens in model brengen waarna het hard wordt.
 • Leempoeder: dit kan je mengen met zand, waardoor je het zand kunt modelleren.
 • Houtsnippers zijn een natuurlijke bodembedekking voor een woestijnklimaat. Er zijn snippers te koop van verschillende boomsoorten.
 • Er is ook zand van calcium carbonaat verkrijgbaar: dit is een natuurlijk product en veilig en verteerbaar bij (per ongeluk) inslikken.

Tussen de vele soorten bodemsubstraten zijn er ook eco-friendly soorten. Deze materialen zijn biologisch afbreekbaar en kan je dus na gebruik bij het groenafval legen. Daarnaast zijn deze substraten veilig voor je dieren.

Soorten bodemsubstraten voor je terrarium

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *