Koningspython terrarium inrichten

In het wild te vinden in landen als Togo, Nigeria en Ghana maar ook te huisvesten in jouw eigen terrarium: de koningspython. Deze relatief rustige, niet-giftige, wurgslang wordt normaliter alleen gevonden in droge gebieden, waaronder de savannen en bossen mits er water in de nabijheid is. Met een gemiddelde lengte van 100 centimeter is de koningspython, of python regius (officiële benaming), een van de meest bijzondere exotische slangen voor een terrarium. En wij gaan jou helpen bij het correct inrichten van een koningspython terrarium!

Door het vriendelijke en rustige karakter van de koningspython wordt dit soort aanbevolen voor iedere slangenliefhebber. Ook als je dus nog weinig ervaring hebt met het houden van slangen. Zolang je de juiste voorbereidingen maar treft voor het inrichten van het terrarium voor je koningspython.

Een speciaal ingericht koningspython terrarium
Een speciaal ingericht koningspython terrarium

De koningspython leeft het liefst alleen

Alhoewel het mogelijk is om het terrarium van de koningspython in te richten voor het houden van meerdere slangen, adviseren we de python regius een eigen terrarium te geven. Dit om de solitaire levenswijze van de koningspython zo goed mogelijk na te bootsen. Van nature leeft deze soort namelijk alleen, behalve als de slangen elkaar van jongs af aan al kennen. Soms gaat een gezamenlijke huisvesting dan goed.

Mocht je toch het koningspython terrarium willen inrichten voor meerdere slangen is het verstandig de slangen al in een vroeg stadium aan elkaar te laten wennen. Iedere regius moet dan wel een eigen schuilplaats krijgen.

Een python regius op een stuk houtschors
Een python regius op een stuk houtschors

Per slang dient een leefruimte van tenminste 40 x 80x 50 cm beschikbaar te zijn. Indien je besluit om twee slangen te houden, moet dit worden uitgebreid naar minimaal 75 x 120 x 90 cm. Terraria in deze afmetingen zijn over het algemeen verkrijgbaar bij de lokale terrariumspecialist of via het internet.

Een koningspython terrarium inrichten

Mocht je besluiten het terrarium van de koningspython zelf te maken, is het van groot belang dat alle mogelijke openingen weggewerkt worden. Dat wil zeggen dat het onmogelijk voor de koningspython moet zijn om door ventilatiepanelen, deurtjes of gaten te ontsnappen. Het zal zeker niet de eerste keer zijn dat een koningspython uit zijn verblijf ontsnapt.  

Bij het daadwerkelijk inrichten van het koningspython terrarium, beginnen we met het blinderen van de achter- en zijwanden. Het bodemoppervlak mag van diverse soorten materialen voorzien worden. De meeste houders kiezen echter voor een van de volgende materialen;

  • Stukken bark
  • Beukensnippers
  • Droge humus
  • Krantenpapier

Uiteindelijk is het belangrijkste dat in het terrarium de originele leefomgeving van de koningspython zo natuurlijk mogelijk wordt nagebootst. Het gebruik van bijvoorbeeld krantenpapier is hier dan ook minder geschikt voor dan bijvoorbeeld humus of beukensnippers. Je wilt dat het terrarium er ‘natuurlijk’ uitziet.

Een koningspython hangend aan een tak
Een koningspython hangend aan een tak

Idealiter wordt het terrarium verder ingericht met diverse klimtakken en ruime schuilplaatsen, ook weer met de natuurlijke leefomstandigheden in jouw achterhoofd. De regel is dat de schuilplaats groot genoeg moet zijn, zodat de python regius er helemaal opgerold in kan liggen.

Het toevoegen van kunstplanten, hout, schors en andere objecten die de koningspython in de natuurlijke leefomgeving zou kunnen tegenkomen wordt ook aangeraden.

Ten slotte dient er een makkelijk bereikbaar waterbakje of schaaltje aanwezig te zijn waar voldoende water in zit. Dit bakje dient groot genoeg te zijn dat de koningspython hier in kan weken, een behoefte kan doen en natuurlijk uit kan drinken.

Temperatuur en luchtvochtigheid

Bij het inrichten van het koningspython terrarium is het belangrijk dat veel aandacht wordt besteed aan het bereiken van de juiste temperatuur en luchtvochtigheid. Overdag hanteren we een gemiddelde temperatuur van 30 graden. Middels een warmtespot kan deze temperatuur in stand worden gehouden. Dit is te realiseren aan de hand van de volgende producten;

  • Reguliere gloeilampen met een hoog wattage
  • Keramische warmtestralers
  • Infraroodlampen
  • Daglichtbuizen
  • Warmtematten- of kabels

In de avond hoeft het licht niet vervangen te worden door een donkere lamp. De koningspython staat namelijk te boek als nachtdier. Desondanks adviseren we verlichting maximaal 13 tot 14 uur per dag te laten branden. Let wel op dat bij het eventuele gebruik van een gloeilamp het niet mogelijk moet zijn dat de koningspython met het lichaam tegen de lamp aankomt. Hierdoor kunnen brandwonden ontstaan.

De python regius in verschillende kleurmutaties
De python regius in verschillende kleurmutaties

De te hanteren luchtvochtigheid bij het inrichten van het koningspython terrarium ligt idealiter rond de 60 procent. Doordat dit vaak al de luchtvochtigheid is in een gemiddelde woning, is het niet nodig hier extra onderdelen voor aan te schaffen. Wel is het verstandig regelmatig de hygrometer op dit percentage te controleren. Een te lage of juist te hoge luchtvochtigheid kan een negatieve invloed op de huid van de koningspython hebben. Zeker in tijden van vervelling kan een python daar erg veel last van hebben.

Heb jij nog vragen of opmerkingen over de inrichting van een terrarium? Laat het weten door hieronder een bericht achter te laten!

Hoe kan ik een koningspython terrarium het beste inrichten?

One thought on “Hoe kan ik een koningspython terrarium het beste inrichten?

  • July 2, 2020 at 4:55 pm
    Permalink

    Is onderwarmte noodzakelijk voor ball’s? Of is overhead ( warmte lamp) ok? Zit natuurlijk in de nacht met de temp. Nu heeft mijn. BP een glazen terra met warmte mat en overhead. Maar ik wil naar een grote betonplex tank, daar is belly heat wat lastiger tenzij ik met warmte kabels ga werken.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *