Welke slang is geschikt

Als je een slang als huisdier wilt, is het raadzaam om eerst uit te zoeken welke slang geschikt is voor jou. Er bestaan heel wat soorten en deze kunnen nogal van elkaar verschillen. Deze soort-specifieke kenmerken hebben invloed op de verzorging maar ook hoe je met de slang omgaat. De keuze welke slang je wilt omvat dus meer dan uiterlijk alleen. Lees hier een aantal factoren om te overdenken voordat je een slang kiest.

Giftig?

Ten eerste is het van belang hoe veilig een soort is. Als beginner kun je beter geen gifslang nemen. Gifslangen zijn agressief en kunnen link uit de hoek komen. De kans zit erin dat je bij slangen een keer gebeten wordt. Als een slang giftig is kan dit heel gevaarlijk of zelfs dodelijk zijn.

Zorg

Hoeveel tijd heb jij voor je nieuwe huisdier? En wat verwacht je van een slang? Hoeveel zorg nodig is verschilt per soort. Sommige slangen hebben meer aandacht nodig dan andere. Daarnaast zijn sommige aanhankelijker dan andere, in de zin dat ze graag bij je zijn.

Grootte

De grootte van een slang heeft invloed op verschillende zaken. Bijvoorbeeld hoeveel voer de slang nodig heeft of hoe handzaam hij is. Grotere slangen hebben ook een groter terrarium nodig. Daarnaast is er natuurlijk je persoonlijke voorkeur.

Voer

In je keuze voor een slang kun je ook rekening houden met het soort voer dat het dier nodig heeft. Sommige slangen eten vis, andere eten prooidieren zoals muizen. En waar de ene soort levende dieren eet, neemt de andere weer genoegen met bevroren voedsel. Overweeg je keuzes en je gevoel hierbij.

Welke slang is geschikt als beginner?

Om je een begin te geven en om het je makkelijker te maken geven we een aantal voorbeelden van geschikte slangen.

Korenslang

Korenslang

Dit is een bruin/oranje slang van gemiddeld 1,2 meter, met een vriendelijk karakter. De slang is goed te temmen, laat zich graag vasthouden en is een gemakkelijke slang om mee te beginnen. Deze soort eet voornamelijk knaagdieren zoals muizen en ratten.

Kousebandslang

Zoek je een slang die niet te groot wordt, dan kun je aan deze soort denken. De kousebandslang wordt niet al te groot (meestal kleiner dan een meter) en heeft een vriendelijk karakter. Ook een geschikte slang voor beginners dus! De slang eet voornamelijk vis.

Melkslang

De melkslang is een vrij kleine slang met felle kleuren, onder andere in rood-geel-zwart. Net als veel andere slangen eet dit dier levende prooidieren. Het is een slang met een goedaardig karakter die gemakkelijk als huisdier gehouden kan worden.

Koningsslang

Ook deze slang wordt over het algemeen niet erg groot (ongeveer een meter), met af en toe wel uitschieters richting de twee meter! De slang is gemakkelijk te hanteren en bijt niet snel. Hij eet levende dieren zoals muizen en ratten. De koningsslang staat ook wel bekend als de kettingslang.

Koningspython

Dit is een minder actieve slang die langzaam beweegt. De koningspython heeft een vriendelijk karakter en vindt aandacht leuk. Denk daarbij aan om je nek hangen of in je hand liggen. De koningspython eet levende, warmbloedige dieren zoals muizen en ratten. Anders dan bij de korenslang heeft dit dier een warme omgeving nodig (24 graden). Als je huis niet altijd zo warm is kan verwarming van het terrarium nodig zijn.

Welke slang geschikt is voor jou, is dus afhankelijk van verschillende factoren. Heb je al meer ervaring? Dan zijn misschien de netpython, Boa Constrictor of de tijgerpython iets voor jou

Welke slang is geschikt als huisdier?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *