Welk reptiel is geschikt voor jou?

Lijkt het je geweldig om een reptiel als huisdier te hebben? Heb je alleen geen idee welk reptiel het best bij jou past? Met deze blog helpen we je graag op weg!

Het is erg belangrijk om je goed te laten informeren over welke reptielen geschikt zijn als huisdier en welke bijzondere eigenschappen ze hebben.

Elke soort reptiel vraagt weer om een andere aanpak en een andere inrichting van de leefomgeving. De ene soort vereist een intensievere verzorging dan de andere.

Ook het inrichten van een terrarium is bij de ene soort gemakkelijker dan bij de andere soort. In deze blog vertellen we je graag meer over deze verschillen, zodat je een beter beeld krijgt over welk reptiel het best bij jou past.

Welk reptiel kies jij?
Een baardagame is een prima beginnersreptiel.

Waarom een reptiel als huisdier?

Deze vraag is wel belangrijk om aan jezelf te stellen. Een reptiel is natuurlijk een heel ander soort huisdier dan een hond of een kat. Het is zeker geen dier om te knuffelen, maar vooral een dier om naar te kijken.

Het is af te raden om een reptiel uit zijn leefomgeving te halen, dit is bijzonder stressvol voor het dier. Ben je echter geïnteresseerd in hoe deze dieren leven en vind je het boeiend om hun te observeren dan kan het een hele leuke hobby zijn.

Veel liefhebbers vinden het echt een uitdaging om het terrarium zo mooi en zo optimaal mogelijk in te richten, zodat het dier zich thuis voelt en zich zo natuurlijk mogelijk gedraagt.

Natuurlijk ingericht terrarium
Het is leuk om een terrarium op een ‘natuurlijke’ manier in te richten.

Verschillende soorten reptielen

Een reptiel is een landdier dat voorzien is van schubben. Ze komen eigenlijk alleen naar water om te drinken. Dit in tegenstelling tot amfibieën, deze dieren leven zowel op het land als in het water.

Reptielen zijn koudbloedige dieren. Dit betekent dat ze niet zelf hun temperatuur kunnen regelen. Tot de reptielen worden onder andere slangen, hagedissen en schildpadden gerekend.

Hagedissen

Bekende soorten hagedissen zijn de groene leguaan, de baardagame, de gekko en de kameleon. De grootte van een groene leguaan bedraagt zo’n 40-50 cm, een behoorlijk groot dier dus. De verzorging van een groene leguaan wordt geadviseerd aan liefhebbers die wat meer ervaring hebben met het houden van reptielen.

Gekko´s zijn wat kleiner van formaat, tussen de 15 en 25 cm. Deze soort reptiel is ook prima geschikt voor de `beginner`.

Een luipaardgekko bijvoorbeeld wordt veel als huisdier gehouden. De baardagame die op volwassen leeftijd tussen de 40 en 50 cm lang is, heeft een overwegend vriendelijk karakter en is ook geschikt voor mensen die nog niet over veel ervaring met reptielen beschikken.

Luipaardgekko
Een luipaardgekko stelt geen hoge eisen aan zijn verzorging en is prima tam te maken!

Terrarium inrichten voor hagedissen

Allereerst moet je bij het formaat van het terrarium rekening houden met de grootte die het dier op volwassen leeftijd zal hebben. Verder is het van belang dat je de temperatuur van de bak goed kunt regelen. Daarnaast moet er verlichting in de bak aanwezig zijn.

Natuurlijk moet het terrarium ook goed afgesloten worden om te voorkomen dat je hagedis ervandoor gaat. Zo wordt een aquarium met een gaas eroverheen veel gebruikt. Voor baardagamen worden vaak plastic hokken gebruikt. Kameleons houden van kooien van gaas, omdat ze hier in kunnen klimmen. Voor kameleons moeten de kooien dan ook hoger zijn dan voor andere hagedissen.

Verder is het nodig dat er een warmtelamp is om de hagedis op temperatuur te houden. Een hagedis heeft een temperatuur nodig tussen de 32 en 38 graden Celsius.

Daarnaast hebben hagedissen ook een plek nodig waar het koeler is. De warmtelamp moet dus aan één kant van het terrarium werkzaam zijn. Overdag moet er licht in de bak zijn, ´s nachts moet het donker zijn.

Baardagamen onder een warmtelamp
Baardagamen warmen zich op onder een speciale warmtelamp.

Verzorging van de hagedis

Sommige hagedissen drinken uit een waterbakje, voor andere soorten is een druppelwatersysteem nodig. In de dierenwinkel kun je hier advies over inwinnen. Het water voor je hagedis moet dagelijks ververst worden.

Sommige hagedissen hebben het nodig om dagelijks besproeid te worden, voor andere soorten zoals de baardagame is dit niet nodig.

De meeste hagedissen eten insecten, bij voorkeur levende. Veel eigenaren van reptielen houden zelf levende krekels of kakkerlakken om als voedsel te gebruiken. Er zijn ook hagedissen die alleen groente eten.

Slangen

Slangen die geschikt zijn als huisdier voor beginners zijn kousenbandslangen, rattenslangen, melkslangen en koningsslangen. Ook koningspythons worden volop nagekweekt. Door hun rustige karakter zijn ook zij geschikt als beginnersreptiel.

Bij de aanschaf is het belangrijk dat je iemand meeneemt die verstand heeft van slangen. Zo iemand kan beter beoordelen of een slang gezond is.

Het is verstandig om een jonge slang aan te schaffen, deze is gemakkelijker te hanteren en het aan elkaar wennen zal sneller gaan. Het advies is altijd een slang aan te schaffen via een gespecialiseerde dierenwinkel of kweker.

Rattenslang
Een rattenslang (Elaphe Guttata) is een veelgehouden beginnersslang.

Terrarium inrichten voor slangen

Rattenslangen hebben doorgaans een groter terrarium nodig dan kousenbandslangen. De warmtebron kan bestaan uit een grondverwarming en een spotlamp.

De verwarming moet overdag zo´n 12 uren aan zijn. Verder is er een waterbassin nodig. Het terrarium moet makkelijk zijn schoon te maken.

Ook voor slangen is een schuilplaats belangrijk. Denk hierbij aan een omgekeerde bloempot of een stuk hout.

Verzorging van slangen

Slangen moeten gedurende enkele maanden in winterrust worden gehouden bij een temperatuur van zo´n 7 graden Celsius. Zeker wanneer je van plan bent om met slangen te gaan kweken is dat belangrijk.

Reptielen hebben veel minder vaak voedsel nodig dan zoogdieren. Dit komt omdat ze veel efficiënter met hun voedsel omgaan. Eén tot tweemaal in de week voeding is heel normaal voor slangen.

Slaat jouw slang een keer een maaltijd over? Geen paniek, slangen kunnen prima een tijdje zonder voedsel.

De meeste soorten eten zoogdieren. Hiervoor worden vaak ingevroren ratten of muizen gebruikt.

Etende rattenslang
Een rattenslang is bezig zijn maaltijd te verorberen.

Schildpadden

Schildpadden worden steeds meer ontdekt als huisdier. Het is hierbij belangrijk om te weten dat volwassen landschildpadden behoorlijk groot zijn en ze bovendien een aanzienlijke leeftijd kunnen bereiken.

Landschildpadden kunnen wel meer dan 50 jaar oud worden en in sommige gevallen zelfs 100!

Het is dus echt een huisdier voor het leven en het kan je zelfs overleven. Dit is wel iets om bij stil te staan voordat je tot de aanschaf van een landschildpad overgaat.

Oude schildpad
Een schildpad kan erg oud worden. Houd hier rekening mee!

Terrarium inrichten voor schildpadden

Landschildpadden kunnen in een terrarium met een formaat van ongeveer 5 x hun schildlengte. De bak moet lekker warm zijn. De ideale temperatuur verschilt per soort, maar ligt gemiddeld tussen de 36 en 39 graden Celsius. Hiervoor is een warmtelamp nodig.

Verder hebben schildpadden ook verstopplekjes nodig en een badje met water.

Schildpad als huisdier
Ga jij voor een schildpad als huisdier?

Verzorging van schildpadden

Voor een landschildpad is het belangrijk dat hij ook een deel van de tijd buiten is. Kies daarom voor een schildpad die van nature goed gedijt in ons Nederlandse klimaat.

Landschildpadden eten geen andere dieren, maar voornamelijk planten. Wel steekt hun dieet behoorlijk nauw. Wanneer ze bijvoorbeeld teveel calcium of proteïne binnen krijgen dan kunnen ze ernstig ziek worden.

Laat je dus goed informeren over de voeding die jouw landschildpad nodig heeft.

Weet jij al welk reptiel bij je past als huisdier? Bekijk ook eens onze kennisbank. Je vindt daarin veel informatie over verschillende soorten reptielen om als huisdier te houden.

Welk reptiel is voor mij geschikt als huisdier?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *