Tips bij de aanschaf van een kameleon

Een kameleon is geen gemakkelijk huisdier. Kameleons zijn fascinerende dieren. Ze veranderen van kleur en het is indrukwekkend te zien hoe ze om hun voedsel vragen. Helaas worden deze als huisdier nog weleens in een opwelling gekocht. Dat is jammer. Een kameleon terrarium is een prachtig pronkstuk in de woonkamer. Maar wees goed voorbereid! Daarom in dit artikel enkele tips bij de aanschaf van een kameleon.

Kameleon

Geen gemakkelijk te houden reptiel

Realiseer je bij de aanschaf van een kameleon goed dat ze niet tot de makkelijk te verzorgen reptielen vallen. Heb je niet zoveel ervaring met het houden van kameleons, of in het algemeen met reptielen, kies dan voor een soort die binnen de terrariumhobby als ‘goed te houden’ valt. Ga niet voor een variant die in de vrije natuur wordt bedreigd of die een zeer specifieke verzorging behoeft.

In het algemeen geldt dat mannetjes makkelijker te houden zijn dan vrouwtjes. Vrouwtjes zullen in gevangenschap soms proberen eieren aan te maken zonder bijzijn van een mannetje. Dit zal in enkele gevallen tot de dood leiden. De levensverwachting van mannetjes is sowieso ook hoger.

Een goede voorbereiding is belangrijk

Voor alle dieren, maar zeker ook voor kameleons, geldt dat het belangrijk is om ruim van tevoren goede informatie in te winnen. Het beste is om informatie te verkrijgen bij diverse kwekers en via het internet. Ga op zoek naar mensen die al kameleons houden en vraag naar hun ervaringen. Een forum of community kan ook helpen bij antwoorden op jouw vragen.

Kameleon

Ga voor nakweekdieren

Kameleons worden steeds vaker nagekweekt, maar nog altijd is het aanbod niet erg groot. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de koningspython of luipaardgekko, die in grote aantallen en mutaties wordt gekweekt. Het is belangrijk om voor een nakweekdier te gaan. Deze zijn over het algemeen vrij van parasieten en ziekten. Tevens kans de kweker meer vertellen over de soort en de manier van verzorgen. Het is belangrijk deze wijze van verzorging zoveel mogelijk te kopiëren. Kameleons wennen dan sneller in hun nieuwe omgeving.

Schaf kameleons aan met een leeftijd van ongeveer 3 maanden of ouder. Het is erg lastig om jongere dieren goed te verzorgen en in leven te houden. Zeker wanneer ze als jong dier moeten verhuizen.

Wanneer je een nakweekdier koopt dient de verkoper een overdrachtsverklaring erbij te geven. Dit is een document waarin staat dat de verkoper het dier aan jou heeft overgedragen. In het document staat verder een datum van overdracht, informatie over het dier en de ouderdieren. Daarnaast staan de gegevens van de koper en verkoper erin vermeld. Volgens de CITES regeling is het verplicht te kunnen aantonen waar het dier vandaan komt.

Soorten voor beginners

Heb je ervaring met het houden van andere reptielen? Beschouw jezelf dan toch als beginner als het om kameleons gaat. Het houden van kameleons vergt een andere ervaring dan die van andere reptielen.

Er bestaan geen ‘beginners kameleons’, wel bestaan er soorten die je het beste kunt nemen als je begint met het houden van kameleons. Voorbeelden hiervan zijn de Chamaeleo calyptratus, Furcifer pardalis en Furcifer verrucosus.

Kameleons voor gevorderden

Heb je ervaring opgedaan met bovengenoemde soorten? Dan kun je overgaan op de overige soorten. Zorg wel voor de nodige kennis over de soort, ervaring en een juiste huisvesting om de dieren een goed leven te bieden.

Hoe herken je een gezonde kameleon?

Zie je één van de volgende dingen bij de kameleon? koop hem dan vooral niet!

 • Ingevallen ogen, kop, rug en/of staart
 • Dikke voeten, poten en kaken
 • Uiterlijke verwondingen
 • Een vermoeid dier of een dier dat overdag veel slaapt

Wees zeer voorzichtig met de aanschaf van zwangere vrouwtjes. Vrouwtjes hebben dan opvallend felle kleuren en hebben een dikke buik. In sommige gevallen kun je de eieren in de buik zien zitten. Hoogzwangere vrouwtjes zullen in een nieuwe omgeving niet de goede omstandigheden vinden om hun eieren te leggen. Legnood zal dan de dood tot gevolg hebben.

Tot slot nog 10 aandachtspunten bij de aanschaf van een kameleon:

 1. Kameleons houden is intensief. Het succesvol houden van andere reptielen betekent niet dat je kameleons ook een goed huis kunt bieden.
 2. Kameleons vergen veel tijd. Het laten drinken van kameleons bijvoorbeeld. Het is belangrijk het gedrag goed te observeren, bijvoorbeeld het slaapgedrag.
 3. Verzamel genoeg informatie bij kwekers, ervaren kameleonhouders en via het internet.
 4. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de omstandigheden waar de kameleon is gehouden dient te worden.
 5. Weet hoe een gezond dier eruit ziet en op welke leeftijd hij het beste aangeschaft kan worden.
 6. Ga voor een nakweekdier bij een professionele kweker. deze zijn ziekte- en parasietvrij.
 7. Zorg voor de juiste papieren (CITES– papieren) en een overdrachtsverklaring.
 8. Zorg dat er voor de koop al een terrarium beschikbaar is in de juiste grootte, met de goede temperatuur, vochtigheid, ventilatie, verlichting en schuilplaatsen.
 9. Ken de voedselvoorkeuren van het dier en zorg dat deze in huis zijn.
 10. Zorg dat je op de hoogte bent van de meest voorkomende ziekteverschijnselen, zodat je hier op de juiste manier mee kunt handelen. bedenk vooraf welke dierenarts in je omgeving ervaring heeft met reptielen.

Tips bij de aanschaf van een kameleon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *