Reptiel als huisdier

Heb jij weleens gedacht aan een amfibie of reptiel als huisdier? Een hagedis, een paar kikkers of misschien wel een slang? Maar weet je nog niet helemaal wat dit inhoudt? Kennis is de eerste stap! Lees hier meer en kom erachter of een reptiel of amfibie als huisdier iets voor jou is.

Waarom een reptiel als huisdier?

Toegegeven, even lekker knuffelen zit er niet in met een reptiel of amfibie. Reptielenhouders weten dat aaien en knuffelen niet het doel is. Maar interessant zijn deze dieren zeker! Kun jij soms ook zo gebiologeerd kijken naar dieren en hun eigenaardigheidjes in natuurdocumentaires? Met een terrarium haal je die documentaire in huis! Een stukje woestijn, jungle of moeras, compleet met dierlijke inwoners en al. Een complete wereld in je eigen huiskamer.

Luipaardgekko
Een luipaardgekko is een populair huisdier!

Soorten

Er zijn natuurlijk vele soorten. Helaas zijn er geen dino’s meer, maar alsnog is er veel om uit te kiezen. In het kort zijn er de volgende soorten:

 • Slangen
 • Hagedissen
 • Kikkers en padden
 • Schildpadden
 • Salamanders

Welke kies jij? Iedere soort heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Sommige zitten bijvoorbeeld vaak verstopt in het vele groen in het terrarium, andere verblijven meer in het zicht. Denk er goed over na wat je wensen zijn en welk dier bij je past. Een stukje research dus!

Knuffelen met een koningspython…

Terrarium

De trots van veel eigenaars van reptielen is het terrarium – prachtig ingericht om zoveel mogelijk te lijken op de natuurlijke omgeving van het dier. Hoe je het terrarium samenstelt is dus vooral afhankelijk van het soort dier dat je gaat houden. Ook is het een kwestie van budget. In het begin hoeft het nog helemaal niet perfect, als je nieuwe huisdier maar genoeg ruimte en natuur om zich heen heeft en de temperatuur en warmte goed zijn. Je kunt het daarna steeds mooier maken.

Voeding

Een slang of kikker eet natuurlijk geen brokjes zoals een poes, hond of knaagdier. Reptielen hebben voedsel nodig dat ze in hun natuurlijke omgeving zouden vangen. Het is goed om te weten dat dit niet altijd levende dieren hoeven te zijn! Dit is afhankelijk van welke soort reptiel je aanschaft. Zoek online voor informatie of vraag in de dierenwinkel in de buurt.

Voorbereiding

Welke acties heb je te doen voordat je je nieuwe huisdier kan verwelkomen? Hier (een begin van) je to-do lijst.

 • Kennis vergaren! Daar heb je al een mooi begin in gemaakt. Lees en praat zo mogelijk met iemand die ervaring heeft met terrariumdieren. Zo iemand geeft vaak nuttige insider-tips.
 • Wat te doen als je op vakantie gaat? Oppas vinden voor een slang of hagedis kan nog weleens tegenvallen. Sommige mensen vinden het toch wat eng of zijn bang de verzorging niet goed te doen. Regel alvast één of twee vrienden, buren of kennissen die eventueel op je huisdier willen passen. En ga je op vakantie, geef dan goede instructies over hoe ze jouw dier moeten verzorgen.
 • Zoek een geschikte plek in huis voor het terrarium. Let er op dat deze ruimte rustig en groot genoeg is.
 • Tijd om een terrarium aan te schaffen en in te richten. Denk ook aan verlichting en verwarming.
 • Voer: check welk voer jouw nieuwe huisdier nodig heeft, waar je dit kunt halen, hoe te bewaren, enz.
 • En ten slotte: de aanschaf van je nieuwe huismaatje!

Misschien heb je het al door: de aanschaf van een amfibie of reptiel als huisdier is niet een beslissing die je zomaar spontaan neemt. Met een goede voorbereiding maak je een succes van je terrarium en de bewoners!

Reptiel als huisdier – wat moet je weten?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *