Is je reptiel ziek?

Als een hond of kat ziek iets mankeert, merk je dit snel genoeg. Overgeven, diarree, nerveus door het huis lopen, enzovoort. Bij een reptiel is dit een heel ander verhaal. Toch zijn er ook bij deze dieren tekenen dat ze zorg nodig hebben. Hoe herken je op tijd dat je reptiel ziek is?

Hoe weet je of je reptiel ziek is?

Allereerst is het belangrijk om regelmatig te checken hoe het met je huisdier gaat. Dit gaat natuurlijk het gemakkelijkst als het terrarium op een plek staat waar je goed zicht hebt en als het verblijf niet te vol staat. Zorg er wel voor dat je de dieren niet stoort. Door regelmatig te kijken, weet je wat normaal gedrag is voor je dier. Je hebt het dan sneller door als er iets mis is.

Gezondheid-checklist

Natuurlijk zijn er veel soorten amfibieën en reptielen. Per soort kunnen er specifieke tekenen zijn dat het niet goed gaat met het dier. Toch zijn er ook een aantal algemene waarschuwingssignalen. De volgende signalen kunnen een teken zijn dat een reptiel ziek is:

  • Het dier is minder alert dan gebruikelijk.
  • Een uitgedroogde huid of vervelling waarbij de oude huid niet loslaat. Dit kan een teken zijn van een te lage luchtvochtigheid of een slechte gezondheid van het dier.
  • Het dier is mager of heeft juist een dikke buik.
  • Diaree, slijmerige ontlasting of minder ontlasting. Dit kan duiden op parasieten in de darmen.
  • Vervormingen, kromme poten, missende tenen en een beschadigde staart kunnen allemaal tekenen zijn van ziekten.
  • Vieze of opgezwollen ogen.
  • Wonden. Dit kan komen door vechten met andere dieren. Check ook of het dier zich gebrand kan hebben aan een lamp.
  • Bij schildpadden kun je specifiek letten op afwijkingen aan het schild. Bijvoorbeeld een verkleuring of aantasting. Let ook op het (zwem)gedrag van het dier; hangt de schildpad scheef of stil in het water kan dit bijvoorbeeld een teken van longontsteking zijn.
  • Slangen kunnen last hebben van afwijkingen aan bijvoorbeeld ogen, huid of de kaak. Dit is niet persé een teken van ziekte maar is vaak genetisch bepaald.
Reptielen checklist
Check regelmatig met bovenstaande checklist of je reptiel iets mankeert. Twijfel je over de gezondheid? Neem dan contact op met een reptielenarts.

Wat te doen bij ziekte

Denk je dat je reptiel ziek kan zijn? Zoek dan hulp van de dierenarts, het liefste iemand met verstand van reptielen. Dit is helaas nog geen standaard kennis. Om te weten welke dierenarts ervaring met reptielen en amfibieën heeft, is het handig om van te voren al te informeren naar dierenartspraktijken bij jou in de buurt. Ook kun je eens googelen naar praktijken die gespecialiseerd zijn in reptielen en amfibieën. Twijfel je of er iets mis is? Ook dan is het geen slecht idee om even de mening van een dierenarts te vragen.

Bij het houden van reptielen is kennis en preventie dus essentieel. Lees over de gezondheid en het gedrag van je dier. Vraag zo mogelijk advies van personen die ervaring hebben met reptielen. En check regelmatig hoe het met je dier gaat. Op die manier voorkom je dat je reptiel ziek wordt of kun je bijdragen aan een snel herstel.

Is je reptiel ziek?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *