Korenslang

Mocht je erover nadenken om een slang als huisdier te nemen dan wordt de korenslang of rattenslang vaak genoemd als ideale ‘beginnersslang’. De reden hiervoor is dat korenslangen vrij snel tam zijn, het goede eters zijn en de inrichting van hun terrarium niet heel ingewikkeld is. Bovendien zijn ze door hun formaat goed hanteerbaar.

Natuurlijk komt er ook bij de verzorging van een korenslang wel het nodige kijken. Laat je dus vooraf goed informeren zodat je weet wat je kunt verwachten. In deze blog vertellen we je graag meer over de eigenschappen van deze bijzondere slang en hoe je dit dier op de juiste manier kunt verzorgen.

Uiterlijk van de korenslang

Doordat de korenslang veel als huisdier wordt gehouden, is er veel met deze soort gekweekt. Ze komen dan ook in verschillende kleurenmutaties voor. Een wilde korenslang is vooral rood en zwart van kleur. Door het kweken zie je soorten waar het zwarte deel van de slang is weggevallen, of juist het rode gedeelte.

Ook zie je weleens gekweekte albinosoorten, waarbij zowel de rode kleur als de zwarte kleur is weggevallen, zodat deze slang vrijwel geheel wit van kleur is. De maximale lengte die korenslangen kunnen bereiken is 140 centimeter.

Leefgebied van de wilde korenslang

In het wild komen korenslangen voor in Mexico en in het zuiden van de Verenigde Staten. De korenslang leeft veel in naaldbossen en jaagt in maisvelden op ratten en muizen. Vandaar de Engelse benaming ‘Cornsnake’, waar in het Nederlands korenslang van is gemaakt.

Korenslangen komen vooral ‘s avonds en ‘s nachts tevoorschijn. Hoewel de korenslang een bodembewoner is, kan hij als het nodig is wel goed klimmen. Ze zijn ook vaak in de buurt van water te vinden en kunnen goed zwemmen, al doen ze dat niet snel vrijwillig.

Je zult ze niet snel in groepen aantreffen, het zijn solitair levende dieren. Dit is wel belangrijk om rekening mee te houden wanneer je een korenslang als huisdier wilt houden. Het is beter om geen twee korenslangen samen te houden. Dit is stressvol voor ze. Het komt soms voor dat korenslangen in gevangenschap elkaar opeten.

Vasthouden van een korenslang

Korenslangen zijn niet gevaarlijk voor mensen, de mens is immers niet zijn natuurlijke vijand. Wel bestaat de kans dat een korenslang gaat bijten. Zo vinden ze het niet fijn wanneer je ze bij de kop of de staart vasthoudt. Ze moeten bij het midden van hun lijf worden vastgepakt. Ook een slang die aan het vervellen is of nog moet vervellen, kan wat humeurig zijn en daardoor sneller gaan bijten. Mocht je toch worden gebeten door een korenslang, dan zal dit zorgen voor een soort schaafwond. Deze wond moet je dan goed ontsmetten en afdekken om infecties te voorkomen.

Wanneer een slang van jongs af aan wordt vastgehouden, dan is hij hier aan gewend en zal hij niet snel bijten. Belangrijk is dat je kinderen nooit alleen met een slang mag laten. Hoewel een beet van een korenslang niet gevaarlijk is, kan het wel erg pijnlijk zijn. Onder toezicht kunnen kinderen – wanneer ze dat leuk vinden – wel een slang vasthouden.

Was voor en na het vasthouden van een slang altijd je handen! Slangen kunnen dragers zijn van het salmonella bacterie of van andere bacteriën.

Wat eet een korenslang?

Net als alle slangen zijn korenslangen strikt carnivoor, ze eten dus alleen vlees. In het wild eten ze kleine knaagdieren, eieren, hagedissen en amfibieën. Een korenslang in gevangenschap eet voornamelijk muizen. Hierbij wordt de grootte van de muis aangepast aan het formaat van de slang. Als richtlijn geldt: het voedsel mag niet groter zijn dan de diameter van het slangenlijf op het dikste punt. Of niet groter dan anderhalf de bekwijdte van de slang.

Het is het gemakkelijkst om een slang te laten wennen aan dode voeding. Deze voeding kun je kopen bij speciaalzaken en bewaren in de vriezer. Bovendien kunnen levende muizen een slang behoorlijk verwonden. Wil je toch levende muizen voeren, blijf er dan bij om te voorkomen dat je slang gewond raakt. In principe bevat muizenvoeding voldoende voedingsstoffen voor de korenslang, waardoor het toevoegen van vitamines niet perse nodig is.

Jonge slangen – tot een jaar oud – kunnen het beste om de vijf dagen gevoed worden. Bij volwassen dieren kun je volstaan met voeding om de zeven tot tien dagen. Wanneer je slang niet direct wil eten, probeer het dan later nog eens. Een slang kan een behoorlijke tijd zonder voedsel, maar wanneer een slang te lang niet eet, wekenlang niet, dan kan dit problemen geven met zijn gezondheid.

Verder is het belangrijk dat je het water dagelijks ververst. Gebruik hiervoor lauw water. De waterkom moet groot genoeg zijn voor de slang om in te gaan liggen, wanneer hij hier behoefte aan heeft.

Inrichting van het slangenverblijf

Wanneer je slang nog jong is, kun je beginnen met een kleiner verblijf. Houd er echter rekening mee dat een volwassen korenslang 140 cm kan worden. Voor een volwassen slang zal het terrarium minstens 75 cm tot 130 cm lang moeten zijn. Groter mag natuurlijk zeker, het is fijn wanneer je slang voldoende bewegingsvrijheid heeft. Net als voor alle reptielen geldt: hoe groter het terrarium hoe beter. Korenslangen houden van klimmen, zorg dus ook voor voldoende hoogte in het verblijf.

Om je korenslang warm te houden, is er een warmtemat of warmtelamp nodig. De beste omgevingstemperatuur ligt tussen de 24 en 30 graden Celsius. Het is fijn als er in het terrarium wat verschillende temperaturen zijn, zodat de slang zelf kan kiezen welke temperatuur hij op een bepaald moment het meest aangenaam vindt. Verder is UV licht belangrijk voor de aanmaak van vitamine D.

Het terrarium voor een korenslang ziet eruit als een bosgebied. Als bodembedekking wordt er vaak gekozen voor schorsschilfers. Verder zijn er wat boomstronken en diverse planten nodig. Richt ook een aantal schuilplaatsen in, zodat de slang zich hier kan verstoppen als hij hier behoefte aan heeft. Een aantal grote stenen is ook fijn, plaats er in ieder geval één onder een warmtelamp, zodat de slang zich hieraan op kan warmen.

Ten slotte: verzamel zoveel mogelijk informatie, via boeken, internet en speciaalzaken. Hoe meer je over je korenslang weet, hoe beter je het dier kunt verzorgen en hoe meer plezier je ervan zult hebben!

Het houden van een korenslang (rattenslang)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *